Utjecaj mlijeka na sniženje krvnog tlaka



Rastući je broj žena s dijagnosticiranim povećanim tlakom, no istovremeno raste i broj žena koje nemaju dijagnosticiranu hipertenziju.

U svijetu i kod nas rastući je broj žena s dijagnosticiranim povećanim tlakom. Istovremeno, raste i broj žena koje nemaju dijagnosticiranu hipertenziju što je još opasnije, budući da su te osobe izložene velikom riziku od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, pa i oštećenja bubrega.

Praćenjem prehrane 30.000 sredovječnih i starijih žena, stručnjaci sa Harvarda utvrdili su da žene koje konzumiraju više mlijeka i mliječnih proizvoda s manjim udjelom masti, te imaju prehranu bogatiju kalcijem i vitaminom D, manje izložene riziku od povećanog krvnog tlaka. Promatrajući unos mlijeka kod ispitanica utvrdili su da žene koje dnevno piju 2 ili više serviranja nemasnog mlijeka imaju manji rizik od povećanog krvnog tlaka do 10% u odnosu na one koje konzumiraju nemasno mlijeko jednom mjesečno.

Prehrambene preporuke za osobe koje boluju od hipertenzije, osim što navode voće i povrće, navode i mlijeko s manje masti kao hranu koja pridonosi snižavanju krvnog tlaka.

Američki prehrambeni vodič preporuča konzumiranje 3 čaše nemasnog odnosno mlijeka sa smanjenim udjelom mliječne masti dnevno. Mlijeko je izvor devet neizostavnih hranjivih tvari, uključujući kalcij, vitamin D, bjelančevine i kalij za koje znamo da imaju ulogu u očuvanju zdravlja a prema novijim istraživanjima mogu i pridonijeti poboljšanju zdravlja, u ovom slučaju smanjenju krvnog tlaka.