Fantastične blagodati višnje



Sezona je višanja, ukusnog voća koje je odličan antioksidans, a pomaže i u brorbi protiv starenja te je saveznik u borbi protiv dosadne peruti. Provjerite kako vam crvene kuglice mogu pomoći da vaša ljepota još više dođe do izražaja.

Bez obzira morate li ih nabaviti na tržnici ili preskočiti ogradu kako bi ih nabrali u tuđem dvorištu višnje morate imati ne samo zato što su ukusne te od njih možete napraviti odličnu savijaču ili kolač već i zato što vam pomažu da zablistate.

Višnja je zdrava zbog bogatstva vitamina i minerala koji su prava blagodat za organizam, tako da ih se može jesti u neograničenim količinama.

Smrznute ili konzervirane višnje su odličan antioksidans, no ne mogu se usporediti sa svježe ubranima zato uživajte u sezoni ovog kiselo-slatkog i vrlo zdravog voća. Korisne tvari ne gube se nakon uobičajenog procesa prerade, tako da i smrznute ili konzervirane višnje imaju antioksidativnu vrijednost.

Ljekoviti su plod, peteljke, lišće i smola biljke, glavni pigment je crveni antocijan, izvor su beta karotena i sadrž ega 19 puta više od borovnica i jagoda, sadrži melatolin, tvar koja djeluje antioksidativno i saveznik je dobrog sna, a i dijabetičari mogu uživati u okusu višanja jer sadrže malo šećera.

Svježi plodovi višnje pomažu kod gubitka kilograma, a šaka višanja nakon sporta odagnat će osjećaj težine u mišićima.

Riješite se peruti!
Čaj od lišća višnje u kombinaciji s lišćem trešnje, jagode i ljubičica odličan je lijek protiv peruti. Lišće naberite te ga prelijte vrućom vodom i ostavite da odstoji. Nakon pranja čajem isperite kosu.

U borbi protiv peruti pomaže i smola iz drveta višnje. Smolu biljke pomiješajte sa tri žlice bijelog octa te otopinu utrljajte u tjeme i ostavite da djeluje preko noći. Ujutro isperite kosu.

Višnjama protiv bora!
Uberite šaku višanja te ih očistite od koštica i kratko prokuhajte. Stavite ih u blender zajedno sa žlicom meda i 1 bananom te smjesom nanesite na lic ekoje ste prije toga očistili od šminke. Nakon 20 minuta isperite lice mlakom vodom. Višnje sadrže beta karoten, antioksidans koji koži pruža vlagu i povećava njezinu otpornost te sprečava isušivanje. Višnja sadrži i vitamin C koji je sjajan saveznik u borbi protiv starenja kože.

Stop otečenim kapcima
Otečeni kapci problem su s kojim se najčešće susrećemo ujutro nakon buđenja, a lišće višnje odličan je saveznik u ublažavanju te mini nezgode. Lišće višnje stavite u vruću vodu i neka odstoji 2 do 3 minute, izvadite ga ohladite i položite na kapke kako bi oteklina splasnula.