Grašak je superhrana

grašak povrće

Grašak su one zelene kuglice koje većina ljudi obično otkotrlja na rub tanjura, niti ne znajući koliko zapravo griješe.

Grašak pripada onoj vrsti povrća za koju će rijetki reći da ga vole, uz to imaju neka neugodna sjećanja iz djetinjstva kad su ih bake tjerale da ga pojedu do kraja, i tako nastaje najpodcjenjenije povrće na svijetu.

Kad se pogleda sastav graška, ustanovit ćemo da je prepun hranjivih tvari, a najvažnije od njih su fitokemikalije, sjajni spojevi koji su izuzetno učinkoviti u borbi protiv karcinoma, imaju probiotički učinak i snižavaju kolesterol.

Grašak je u ljudskoj prehrani već jako dugo zbog toga što je pun bjelančevina i škroba, no uz to ima niz drugih tvari koje su vrlo korisne za organizam.

Primjerice, vlakna imaju snažan utjecaj na probavu i smanjuju probavljivost škroba, dok amiloza pridonosi nižem glikemijskom indeksu. Vitamini i minerali kojih je grašak pun preveniraju nedostatak hranjivih tvari i sprječavaju bolesti povezanih s nedostatkom željeza ili folne kiseline. 

Već spomenute fitokemikalije su snažni antioksidansi s antikancerogenim djelovanjem, a saponini drže pod kontrolom kolesterol i jačaju učinke probiotika u debelom crijevu.

Kad se sve zbroji, grašak se mirne duše može proglasiti superhranom.