'Hrana bogova' za zdrave kosti



Grožđe na vrhuncu zrelosti ima i najveću nutritivnu vrijednost

Grožđe se nekoć smatralo ''hranom bogova'' te se povezivalo s Dionizom, grčkim bogom vina, poljoprivrede i plodnosti. Pojavljuje se još u grčkoj i rimskoj mitologiji, s naglaskom na opojnim svojstvima vina, ekstrakta grožđa. Osim što je vrijedna sirovina za opojno vino, grožđe je i ukusna namirnica tijekom ljetnih i jesenskih mjeseci

Grožđe sadrži obilje flavonoida koji su nosioci boje ovoga voća, a zaslužni su za cijeli niz povoljnih utjecaja na zdravlje čovjeka, posebice za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava. Važan mineral kojeg nalazimo u grožđu je bor, a adekvatna količina bora važna je za očuvanje zdravih kosti. Također, grožđe je izvrstan izvor vitamina C, a jedna šalica zadovoljava 27 posto dnevnih potreba za ovim snažnim antioksidansom.

Grožđe je također odličan izvor mangana, minerala koji olakšava metabolizam proteina i ugljikohidrata te aktivira enzime zaslužne za korištenje ključnih nutrijenata, poput vitamina B skupine. Sladak i privlačan okus grožđa može te ponukati da uneseš više kalorija nego što bi htjela, pa je dobro imati na umu kako jedna šalica (oko 26 bobica) sadrži približno 100 kcal.

Fitokemikalijama iz grožđa protiv gripe i kardiovaskularnih bolesti

Tijekom posljednjeg desetljeća biljne kemikalije intrigiraju znanstvenike jednakim žarom kao što su ih vitamini intrigirali u prošlom stoljeću. Jedna takva biljna kemikalija je resveratrol, a nalazimo ga u grožđu i vinu. Tvar se luči kao odgovor na mikrobnu infekciju ploda ili stres (upotrebu herbicida, fungicida, izlaganje UV-zračenju), a služi kao prirodna antioksidativna zaštita u grožđu.

Nakuplja se u kožici grožđa i predstavlja biološki aktivnu biljnu kemikaliju kojoj se u posljednjih nekoliko godina posvećuje velika pažnja zbog brojnih pozitivnih učinaka.

Istraživanje objavljeno u časopisu The Journal of Infectious Diseases, ukazalo je na pozitivan učinak resveratrola na virus gripe. Skupina talijanskih znanstvenika, na čelu s dr. Annom Palamara, s Instituta za mikrobiologiju iz Rima provela je in vitro i in vivo istraživanja s ovom supstancom u želji da ispitaju utjecaj resveratrola na replikaciju virusa gripe.

U svojim istraživanjima došli su do spoznaje da resveratrol snažno blokira replikaciju virusa gripe u kulturama stanica, što su potvrdili i istraživanjima na laboratorijskim životinjama.

Izvor: zdravakrava.hr