Grožđice protiv bakterija



Grožđice su sušeno grožđe. Jedna šalica grožđica, po kalorijama, je ekvivalentna osam šalica svježeg grožđa. Dobar su izvor željeza, kalija, selenija, a također sadrže vitamin A i nešto vitamina B.
Bogate su vlaknima i blagotvorno djeluju na povišeni krvni tlak, zadržavanje tekućine u organizmi i anemiju.

Supstance suhih grožđica suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, zato što obiluju fruktozom i glukozom a ne saharozom, glavnim krivcem za oboljenja usne šupljine, objavili su Engleski stručnjaci rezultate nedavno obavljenih istraživanja.

Također, studije su pokazale i da su grožđice idealan lijek za bolesti koje zahvataju sistem za probavu, a smatra se i da pospješuje seksualni nagon.

Utvrđeno je da grožđice smanjuju srednje razine glukoze (šećera) u krvi nakon obroka za 16% i smanjuju hemoglobin A1c (pokazatelj kontrole šećera u krvi kod dijabetičara) za 0,12%. 

Zašto su tako zdrave? 

Imaju relativno nizak glikemijski indeks, sadrže vlakna i antioksidanse, odnosno čimbenike koji pridonose kontroli šećera u krvi. Izuzetno je važno snižavati vrijednosti šećera u krvi i održavati normalne razine hemoglobina A1c kako bi se prevenirala eventualna dugoročna oštećenja srca i krvnih žila.