Kava smanjuje rizik od smrti




Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu, pokazala je američka studija na 400 tisuća ljudi.

Kava se posebno povezuje sa smanjenjem rizika od smrti od srčanih bolesti, moždanog udara, infekcija, ozljeda i nesreća, objavili su istraživači u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine.

No upozorili su i da te rezultate treba oprezno interpretirati jer su navike ispijanja kave mjerili samo u jednome trenutku, a ne zna se ni koji su sastojci kave povezani s dužim životom.

"Znamo da kava ima utjecaja na mozak, pa je moguće da to igra neku ulogu", kaže vodeći istraživač Neal Freedman iz Nacionalnog zdravstvenog instituta u Rockvilleu u saveznoj državi Marylandu. "A možda utječe na zdravlje kostiju".

Istraživanje dugoročnog utjecaja kave na razne bolesti dovelo je do suprotstavljenih zaključaka. Neke studije pokazuju da su kavopije u manjoj opasnosti od dijabetesa, ali druge daju naslutiti da kava možda povećava rizik od srčanih bolesti.

"Oni koji kavu već piju, nema razloga da prestanu. Netko će s vremena na vrijeme reći da je to štetno, ali ja mislim da ova (studija) potvrđuje mišljenje da nije štetna", rekao je Lawrence Krakoff, kardiolog iz njujorškog medicinskog fakulteta Mount Sinai koji nije sudjelovao u toj studiji.