Čudesne moći svježih krastavaca



Raznovrsnost je kvaliteta kojoj u prehrani uvijek trebamo težiti, no vaša konzumacija krastavaca u sezoni sasvim je opravdana. Evo i nekoliko razloga zašto. 

Sto grama svježih krastavaca sadrži tek 14 kalorija, a s obzirom da 95 poso mase otpada na vodu imaju blagi diuretički učinak, pojačavaju eliminaciju toksina te su izvrsna potpora osobama na redukcijskoj prehrani. 

Osobama koje boluju od gihta krastavci se posebno preporučuju zato što potiču izlučivanje mokraćne kiseline. Pozitivan učinak imaju i na oboljele od upalnog artritisa, kožnih bolesti, sezonskih alergija te kod zatvora. 

Osim vode i malog udjela ugljikohidrata, prvenstveno vlakana, krastavci sadrže brojne vitamine i minerale, na prvom mjestu C vitamin i kalij. Zbog svog sastava i prisustva minerala silicija, koji je sastavni dio kolagena, konzumacija krastavaca poboljšava ten i kožu prirodno hidratizira. 

Najbolji su svježi krastavci, zato je ideja njihove konzumacije između obroka u kombinaciji s drugim svježim povrćem, poput rajčice i papirke, izvrsna za sve koji se pokušavaju riješiti viška kilograma. 

Zbog sadržaja kavene kiseline, krastavci su dobar izbor i za smirivanje opeklina onima koji pretjeraju s izlaganjem suncu.