ROTKVA:
- sok: preventivno djeluje protiv stvaranja kamenca i pijeska u žuči; upala žučnog mjehura; obavezan u dijeti osoba s problemima jetre.
- Za prevenciju- savjet liječnika- prije svakog glavnog obroka popiti sok od rotkve.
SOJA:
- potiče dobro raspoloženje zbog svog sastava. Ko jede dovoljno lecitina- sadržaja leće- dobro je raspoložen i reagira opušteno;
- poboljšava probavu, kožu čini ljepšom; ubrzava razgradnju masti.
CRVENI LUK:
- smanjuje celulit, potiče imunološki sistem; psihološki, ublažava nezadovoljstvo i osjećaj samoće.
JEZGRASTO VOĆE:
- obiluju vitaminom E koji štiti od angine pektoris.
- protiv oboljenja srca
- orasi smanjuju mogućnost srčanog napada; dobro čuvaju od kolesterola; sredstvo protiv raka, imaju ulja omega-3
- imaju antikancerogena svojstva
- jezgrasto voće, u koje spada i kikiriki, dobar je regulator inzulina i šećera u krvi, jer sprečava nagle skokove.
SUHE ŠLJIVE:
- 4 suhe šljive za doručak suzbija rak i srčane bolesti - savjetuju znanstvenici;
- imaju najviše antioksidansa;na 100gr. 5770. Nakon njih slijede prokulice s 2830 oksidansa na 100gr. pa borovnice 2400.
- protiv zatvora.
KRUH OD INTEGRALNOG BRAŠNA
- bogat selenom; željezom, magnezijem...
- štiti od raka jer dobro utječe na imunološki sistem, a djeluje i antioksidalno i štiti tijelo od slobodnih radikala, molekula koje oštećuju stanice.
MRKVA:
- sadrži betakaroten (u organizmu se pretvara u Vitamin A), vitamin B1;B2;esencijalna ulja i pektin.
- štiti stanice od sunca i alergija na sunce- vanjsko mazanje sokom mlade mrkve; poboljšava imunitet, podstiče proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i pomaže vidu.
- koriste se kuhane, sirove, kao maske za lice.
BROKULE, SALATA...
- dobar izvor luteina, pigmenta koji žumanjku daje žutu boju, za koji znanstvenici smatraju da sprečava oboljenje od srčanih bolesti. Luteinom su bogati i krastavci, grašak, šparoge, avokado, grah, kelj papučar, zelje, celer, špinat.
- lutein za zaštitu protiv katarakte (mrene) i bolesti rožnice.
BANANE:
- pomažu u prevenciji moždanog udara;
- bogate kalijem,
ARTIČOKA:
- korisna kod oboljenja bubrega, ciroze jetre, snažan antioksidans.
- lstovi artičoke sadrže dosta cinerina; gorke ljekovite tvari koja djelotvorno snižava nivo "lošeg" kolesterola u krvi. Poboljšava protok i povećava količinu žuči te djeluje zaštitno na jetru i stimulira regeneraciju njenih stanica.