Dunja - savršen lijek za stres, nesanicu i lošu probavu



Unatoč tome što se može konzumirati sirova, kuhana i pečena, uglavnom se koristi za pripremu kompota. Međutim, kao i većina namirnica, dunja također sadrži mnoga ljekovita svojstva.

Dunja potječe iz jugozapadne Azije, međutim ona koju mu poznajemo prilično se razlikuje od 'kruške' iz Perzije i Anatolije. Unatoč tome što se može konzumirati sirova, kuhana i pečena, uglavnom se koristi za pripremu kompota.

Međutim, kao i većina namirnica, dunja također sadrži mnoga ljekovita svojstva. Zbog čega bi trebali pojačati konzumaciju ovog voća, saznajte u sljedećih nekoliko redaka!

Uklanja stres
Čaj od sjemenki dunje jedan je od najvećih 'neprijatelja' stresa i lošeg raspoloženja. Dakle, ukoliko osjećate tzv predblagdansku nervozu, ne bi bilo loše da krenete u potragu za ovim napitkom.

Pobjeđuje nesanicu
Ovaj napitak trebale bi konzumirati osobe koje imaju problema sa spavanjem jer čaj od dunje pobjeđuje nesanicu.

Rješava probavne smetnje
Određeni sastojci iz dunje imaju blagotvoran utjecaj na probavne organe. Liječe začepljenost i upale crijeva, a s druge strane zaustavlja proljev.

Liječi upalu grla
Sok od dunje pomiješan s nekoliko žlica šećera koristi se protiv upale grla. Istu smjesu možete upotrebljavati i za liječenje rana i upala na koži.